Masterclass 2016 'Powerpoëzie!'

Op vrijdag 16 september werd voor de allerlaatste keer de OladieCobaprijs uitgereikt. Het bleef tot allerlaatste moment spannend. Wie gaat hem dit jaar winnen? Dat werd eindelijk bekend gemaakt tijdens de opening van de Masterclasstentoonstelling 'POWERpoezie!'. Alle 7 leerlingen werden geroemd. En de OldieCobaprijs 2016 ging naar Margje van CBS de Skeakel in Sexbierum. Op de foto hieronder word ze gefotografeerd door de fotograaf van het Fries Dagblad.


Vóór de zomervakantie, juni 2016 werd de zevende en laatste Masterclass gegeven door de veelzijdige meesterkunstenaar Wynolt Visser!
Margje, Marij, Lisanne, Alisha, Yse Johannes, Rutger en Femke deden er aan mee.
Zeven real life blogs van verhalen en kronkelende toekomstgedachten popten omhoog. Met materialen als textiel, karton, papier en verf. Op hedendaagse wijze werd het geheim van de kracht van ouderwetse poesieplaatjes geprojecteerd op de 21e eeuw. En zelfs ook een beetje op de 22e...! Hieronder zie je een foto van de eerste kunstsessie op 11 juni. (klik op de foto om meer te zien!) 

 

 

Esmée en Rick winnen OladieCobaprijs 2015!
Een grote museumzaal stond propvol monitoren en beamers. Tijdens de tentoonstelling waren continu de video's van de veertien deelnemers aan Masterclass nummer 6 er te zien. En dat naar aanleiding van drie heel leerzame en productieve middagen in een speciaal ingerichte filmstudio in hartje Franeker. 'Niet te filmen, een Masterclass over filmkunst met videokunstenaar Sije Kingma! De veertien geselecteerde talenten waren: Roel, Lars, Jacob, Sophie, Melanie, Twan, Sidney, Emmanuel, Esmee, Rick, Sem, Jente, Froukje en Nils. Esmée en Rick gingen er blij vandoor met de OladieCobaprijs, terwijl Niels en Lars werden bekroond met een eervolle vermelding. Klik op de foto hieronder en geniet na!!

De Masterclass 2014 'ter Omkering ende Vermaak' werd gegeven door meester-kunstenaar, beeldhouwer Machiel Braaksma. Negen talenten uit groep 7 van verschillende scholen deden eraan mee. Patrick, Jesse, Odin, Lisa, Lolkje, Chanel, Lennart, Maaike en Marit. In de trouwzaal van Museum Martena werkten ze aan allerlei prachtige, vreemde en ontroerende beelden. Bijvoorbeeld een kudde heel verschillende olifanten. Tijdens een daverende show in theater de Koornbeurs speelden de olifanten een gedeelde hoofdrol met hun makers! 
Klik maar op de foto om de rest te zien! 

 

 

wat er aan vooraf ging, alweer een jaar geleden...: 

Thomas Teensma winnaar OladieCobaprijs 2013 !

De OladieCoba masterclass is in mei en juni 2013 voor de 4e keer gehouden. Daarna kwam de zomer, waarin de 10 getalenteerde deelnemers hun speciale masterclass-schetsboek meenamen op reis, naar de camping, of gewoon thuis bleven en daar alles tekenden wat los en vast zat.
Op 15 november opende hun tentoonstelling in het Franeker Museum Martena. Tijdens de opening werd bovendien aan één van hen, Thomas Teensma de OladieCobaprijs uitgereikt. Dat was dus superspannend! De OladieCobaprijs is namelijk de enige kunstprijs voor een basisschoolleerling in heel Nederland. Misschien zelfs wel in heel Europa...
De masterclass had als titel 'Zingen met Verf'. Meesterschilder Klaas Werumeus Buning heeft zijn atelier in een kerk. Daar ontving hij de 10 deelnemers. Het zijn Nelleke, Sybe, Paula, Lucas, Fernando, Nine, Anne, Thomas, Gerard en Beer. ( Je ziet ze op de foto hieronder.) Op 4 woensdagmiddagen leerden ze de geheimen van de klassieke schilderkunst. En ze kwamen op plekken waar de meeste schilderliefhebbers alleen maar van dromen... 'Zingen met Verf' was een masterclass om van te watertanden!

Op de foto zie je de deelnemers naast het  kerkatelier van meesterschilder Klaas Werumeus Buning!

Wil je nog veel meer foto's zien van deze masterclass? Klik dan op de foto hieronder..

 

Nog een jaar eerder, in 2012...: 
'Stil even...!' was het thema van de masterclass 2012. Het ging over momentopname. Adri en Ruben, twee jongens uit de wereld van fotografie, film en multimedia verzorgden de masterclass. samen zijn ze 'SNOW' en ze sneeuwden een heleboel foto en VJ-fun over de 8 deelnemers uit !

klik maar op de foto en start de diashow!

 

 

...en zo ging het in 2011: 

Op 9 november 2011 is de OladieCoba-prijs uitgereikt. dat gebeurde in Museum Martena in Franeker, tijdens de opening van de masterclass tentoonstelling. Niemand wist wie de geheimzinnige gast zou zijn die het juryrapport kwam voorlezen. Tot ieders verbazing was dat Sinterklaas! Nog verbaasder was het publiek toen er zeven winnaars bleken te zijn. Martinus, Laura, Gijs, Jan, Rik, Symen en Theun. Overladen met geschenken gingen ze na afloop naar huis. klik op de foto hieronder om meer te zien.


Dit ging aan de OladieCobaprijs-uitreiking van 2011 vooraf:

Onder leiding van meesterkijkers Tilly Buij en Rients Kooistra volgden Rik, Martinus, Laura, Gijs, Symen,Theun en Jan in juni 2011 de bijzondere Masterclass over conceptuele kunst. Een moeilijk woord voor een hele leuke manier van dingen maken. het gaat vooral om ideeen en je mag daarbij van de hak op de tak springen. 

Bekijk de foto's van de eerste van de drie middagen met kunstenaar Tilly Buij en de tweede middag met Rients Kooistra. Klik maar op de foto hieronder.

 

 

 

In 2010 is het allemaal begonnen:  

Tien leerlingen van verschillende basisscholen in Franekeradeel deden april 2010 mee aan de eerste masterclass. In het hartje van Franeker werd een speciaal meesteratelier ingericht, waar meester-kunstenaar Lolkje van der Kooi hen de geheimen van het kunstvak leerde. Zo keken de masterclassdeelnemers bijvoorbeeld door zes verschillende brillen! De werkstukken worden tot 15 november ( 2010) tentoongesteld in Museum Martena en één van de 10 talenten Hannah Fleur, won op 10 november de OladieCoba-prijs!